Været
Vi klager ikke på været. Vi hadde mye sol og bra vær og noen dager med regn, eller var det omvendt? 

Formen
Vær nøye med å drikke jevnt og mye. Litt søtsaker hjelper deg også med å holde slappheten på avstand. Får du nok drikke og mat er ikke bakkene i Sveits noe problem.

Drikkevann
I Sveits finnes ikke noen unnskyldning for ikke å drikke nok vann. Alt vann i alle fontener kan drikkes. Fontener som inneholder forurenset eller resirkulert vann er merket med advarsler. I tillegg kommer at det aldri er langt mellom vannstasjonene. Det så ut til at alle gårder var pålagt å tilby vann til mennesker og dyr som passerte. Det kunne være mindre enn 50 meter mellom vanningspostene. Alle hadde rennende vann til å fylle i drikkeflaska og et basseng der dyrene kunne drikke. 

Offentlig transport
Vi hadde aldri problemer med å få med oss sykler på tog i Sveits. Alle tog tok sykler og sykkelvognene var tydelig merket. Det var ikke nødvendig å bestille plass der vi tok tog. 

Etter vår mening er Sveits et flott sykkelland. Mye bedre enn en kanskje skulle tro med alle disse fjellene. Det er alltid offentlig transport i de verste motbakkene. 

Overnattingene
Dersom vi ser bort i fra første natten var ingen overnattinger forhåndsbestilt. Vi fant alltid et sted å bo. 

Landet Sveits
Sveits var en positiv overraskelse. Det er det reneste landet vi har syklet i. Det var nesten ekstremt. Jeg tror vi hadde syklet i 3 dager før vi første gang så søppel i veikanten. En liten pose etter is eller peanøtter.

Ikke engang inne ved storbyene var det søppel å snakke om. Fantastisk. 

Bratte bakker er selvfølgelig farlige, men kvaliteten var bra. Vi ble «aldri» overrasket av sand eller grus på asfalten. 

Sveitserne var alltid hyggelige å hjelpsomme, men språket var litt problematisk noen ganger. Tysk, italiensk og fransk kommer foran engelsk. På en strekning var faktisk romansk (?) hovedspråk. Da forsto vi ikke mye. Vi forsto ikke engang hvilket språk de snakket. 

Vi vitser en del om kommuneansatte her hjemme og om hvor slitne de blir av å henge over spaden. Ikke vet vi om de som kostet gatene i Zürich arbeidet i kommunen, men vi ble litt lattermilde av disse tremannslagene. En til å kjøre den lille elektriske lastebilen, en til å handtere spaden og en til å handtere kosten. 

Sa jeg kosten? Sveitserne er ikke spesielt effektive. Dette har sine lyse sider. Det er nok ansatte på spisestedene til at de kan servere ved bordene — raskt. Og det er alltid mer enn nok hjelp å få når du skal laste sykler av eller på tog, når betjeningen er interessert i å hjelpe. Men kosten. Kosten står for meg som ytterpunktet i Sveitsisk ineffektivitet. De kostene vi så, enten det var betjening som kostet trappa på campingplassen eller et tremanns kommunelag som kostet støv i et bysenter var av den gamle bjørkeristypen. De kunne stå i minutter å koste på samme sted fordi kosten ikke klarte å få med seg et sjokoladepapir. Her må det være et kjempemarked for piassavakost — eller kanskje ikke. 

Servicen er av en annen verden i Sveits. McDonalds er det eneste stedet i hele Sveits du ikke blir servert ved bordet, Selv når du setter deg ved bordet utenfor et gatekjøkken kommer det en eller annen og tar opp bestilling og serverer det du bestiller.