På tur er sykkelveskene trolig det viktigste utstyret etter sykkelen. Det finnes ganske mange alternativer på markedet, men vi kan dele dem i to kategorier; PVC-poser, som Ortliebs klassiske sykkelvesker og stoffvesker som Arkel GT-54. Jeg foretrekker Arkel.

Arkel er et kanadisk selskap som har holdt på siden 1988.

Jeg har valgt Arkel på grunn av de mange lommene, det generøse hovedrommet og muligheten som ligger i avtagbare lommer for toalettsaker etc. For ikke å snakke om rørlommen for liggeunderlaget. De er dyre så kjøpet satt langt inne, men jeg har aldri angret.

Sykkelveskene er, i motsetning til de fleste sykkelvesker, asymmetriske. Det er stor forskjell på høyre og venstre veske. De er store; 54 liter. Til sammenligning har Ortlieb bakvesker 40 liter. Både høyre og venstre sykkelveske har et stort hovedrom som kan åpnes med et par kraftige glidelåser. De åpnes som kofferter slik at du slipper å rote gjennom alt innholdet for å finne det du skal ha. Denne funksjonen alene gjør Arkel til en vinner for meg.

Som nevnt ovenfor varierer sykkelveskene i form og egenskaper mellom høyre og venstre.

Høyre sykkelveske
Den høyre sykkelvesken har:
• en rørlomme for teltstenger og liggeunderlag
• en flyttbar «sommerfuglpose»
• en skjult lomme for sykkelpumpe/fiskestang
• en fast lomme nederst på fronten
• en fast topplomme med «smiley» glidelås
• et hovedrom en innebygd nedtrekkbar vanntett pose

Venstre sykkelveske
Venstre sykkelveske har:
• en fast drikkeflaskelomme (stor nok til en lett jakke)
• en løs lomme som kan brukes til toalettartikler
• en fast lomme nederst på fronten
• en fast topplomme med «smiley» glidelås
• et hovedrom en innebygd nedtrekkbar vanntett pose

Tilgjengelighet
Å ha så mange rom som er tilgjengelig mens sykkelveskene fortsatt er festet til sykkelen er fantastisk. Du finner det du trenger uten å rote rundt i sykkelveskene.

Materialer
I tillegg til alle rommene så har sykkelveskene fra Arkel også noen andre spennende spesialiteter. De er sydd med Cordura stoff. Cordura er vanntett og ekstremt sterkt. Innvendig har veskene en lett aluminiumsramme.

Det er selvfølgelig greit at stoffet er vanntett. I tillegg er de impregnert for å tåle vann og skitt enda bedre. Dessuten har vi den vanntette posen inne i sykkelvesken. Trenger du enda mer kan du kjøpe regntrekk til å tre utenpå. Det er veldig greit om du sykler på sølete veier.

Jeg har opplevd at ting som ikke ligger i den vanntette posen har blitt våte. Kanskje jeg burde etterimpregnert sømmene hvert år?

Festesystem
Festesystemet er også unikt for Arkel. Den består av en solid aluminiumskinne og kroker med sterke plastkamper som tilpasser seg til hvilken som helst rørtykkelse. Disse festes til veskestativet/bagasjebrettet.

Systemet bruker også en enkel krok og strikk for å holde bunnen av sykkelvesken tett på stativet. Det er gjort mye for at løse remmer etc. ikke skal kunne komme inn i hjulet (om du glemmer å stramme og eller feste). Alle delene i festesystemet kan justeres og vedlikeholdes med et enkelt multi-verktøy.

Det er enkelt å ta veskene av og på. Allikevel; når de er på så er de på. Jeg har aldri hatt problemer med Ariel sykkelvesker som løsner eller hopper av.

Annet
Arkel selger også frontvesker, GT-18. Disse passer godt til GT-54. Jeg har imidlertid valgt en annen løsning her.

Det er et par ting med disse sykkelveskene. De er dyre og de er ikke av de letteste.